Vtisi s pohoda na Spodmole Veli Badin

Tanja Montanič Starc

Pohod na Spodmole Veli Badin – ušesa Istre

Dne 19.03.2022 je SDMSBZT Koper organiziralo pohod na Spodmole Veli Badin oziroma ušesa Istre. Stene se nahajajo na skrajnem jugu kraškega roba, tik ob meji s Hrvaško.

Pohoda se je udeležilo 21 članov društva in njihovih družinskih članov. Ob 10.30 smo se zbrali v vasi Sočega, pri Gostilni Sočerga, kjer nas je pričakal vodič, g. Jožko, kateri nam je skozi ves pohod predstavil znamenitosti na poti in bližnji okolici. Od tam smo z avtomobili krenili do izhodiščne točke pri cerkvici Sv. Kvirika, na nadmorski višini 410 metrov, kjer smo parkirali. Ob sončnem in nekoliko vetrovnem vremenu nas je čakalo skupaj 2-3 ure počasne hoje, približno 5,5 km v obe smeri. Pot je krožna in ustrezno markirana, višinska razlika je približno 200 metrov, torej primerna tudi za otroke in manj izkušene pohodnike.

Od cerkvice svetega Kvirika smo mimo obzidja pokopališča krenili naprej po kolovozni poti. Sledili smo markacijam in vseskozi hodili v isti smeri po vrhu grebena. Nato se je pot začela počasi spuščati in nas vodila mimo naravnega okna-Bunker. Naprej smo prispeli do razcepa za vas Dvori, ter se počasi spuščali v dolino. Na jasi pred makadamsko cesto smo zavili desno nazaj na pešpot. Pot se je počasi vzpenjala in nas v desnem ovinku vodila okoli grebena. Takrat se je odprl prelep pogled na celotno dolino. Pot nas je vodila mimo naravnega okna, večjezične informativne table in naprej do naslednje table, ki je že pod spodmoli. Tam smo se nekoliko zadržali, prisluhnili »tišini«, seveda se malo okrepčali pa tudi obvezno skupinsko fotografirali. Vodič nam je povedal, da v stenah gnezdijo ogrožene ptice in ravno zaradi tega je potrebno upoštevati vsa opozorila na opisnih tablah.

Nato smo se začeli vračati, zavili levo na pešpot, ki nas je vodila pod naravnim mostom. Počasi smo se vzpenjali ob prepadnem robu Velega Badina. Na posameznih razglednih mestih smo se robu povsem približali, zato dodatna pozornost ni bila odveč. Šli smo tudi mimo že opuščene in z jeklenicami varovane pešpoti. Višje smo prišli do gozdička, kjer smo prvotno zavili proti Dvorom. Od tu smo se na izhodišče vrnili po isti poti.

Seveda se pa naše druženje tu še ni končalo. Z avtomobili smo se odpeljali do vasi Brezovica pri Gradinu, kjer smo se na domačiji Pičur okrepčali z domačimi dobrotami. Ob 16.30 smo zmerno utrujeni in polni lepih vtisov zaključili naše druženje v upanju, da čimprej ponovimo.

Fotografija:

Udeleženci pohoda na Veli Badin – ušesa Istre

slika ušesa

Copyright Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper © 2017. Vse pravice pridržane. Avtor strani O piškotkih