Izleti

Bojana Baričič

Izlet na Portugalsko

Z izboljšanjem epidemiološke situacije smo tudi v Društvu MSBZT Koper nadaljevali aktivnosti, ki so bile zadnji dve leti zelo okrnjene in v prvih dneh junija organizirali izlet v Porto.

Zbrali smo se na soboto v popoldanskih urah v Kopru, od koder je sledila vožnja do letališča Treviso pri Benetkah, ter polet v Porto.

Šele na letalu se je čutilo, da smo se sprostili, tako da se je pogovor in smeh hitro širil med nami.

Po pristanku je sledil prevoz do hotela in nastanitev ter nočitev.

Naslednje jutro smo pričeli z ogledom mesta Porto, ki leži na severu ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean in je drugo največje mesto Portugalske. V preteklosti so po reki z lesenimi čolni prevažali sode vina portovca, po katerem je Porto tudi znan. Na drugem bregu reke Douro, kjer je mestece Vila Nova de Gaia, je kakšnih 50 vinskih kleti, kjer je možno poskusiti različne vrste vina portovca.

Ogledali smo si stolnico Se, cerkvice in samostan Sv. Frančiška ter borzo za vrednostne papirje, zgrajeno že leta 1834. Obiskali smo še staro železniško postajo, ki je okrašena s številnimi motivi na keramičnih ploščicah. Sicer pa je Portugalska tudi dežela keramičnih ploščic, s katerimi okrasijo in obenem zaščitijo pročelja svojih hiš.

Sprehodili smo se po najznamenitejšemu delu Porta. Ribeira je stari delavski del mesta z ozkimi ulicami, gostilnami ter restavracijami z dobro hrano, kjer se dogaja predvsem zvečer, kar smo tudi preverili…

Čez reko Douro je zgrajenih pet mostov, ki povezujejo mesti Porto ter Vila Nova de Gaia. Čez most Ludvika I. Ponte de Dom Luís I. smo se zapeljali na drugo stran reke, kjer smo imeli pokušino desertnega portovca.

Po kosilu smo se nastavljali soncu in opazovali ulične glasbenike, ter uživali v sproščenem vzdušju. Zvečer smo na obali opazovali lep sončni zahod in se družili ob pijači.

Tretji dan je bil prost dan v Portu, ogledali smo si njihovo bogato ribjo tržnico ter zanimive zvonove. Poskusili smo nekaj njihovih tradicionalnih jedi kot bacalhau -  polenovka iz severnih morij, ki jo pripravijo na tisoč načinov ter francesinha - toast z nadevi mesa, sira in začinjene omake.

Najbolj znana pijača je seveda vino Portovec. Gre za eno najbolj znanih ojačenih vin na svetu. V dozorevanje vinu dodajo vinjak. Proizvaja se samo v dolini reke Douro, kjer ga pridelujejo že več kot 200 let. Za Portovec je značilno, da se pije po koncu obroka, lahko pa se postreže tudi kot aperitiv. Kot aperitiv strežejo predvsem beli portovec.

Zadnji dan izleta smo se po zajtrku odpeljali do zgodovinskega mesta Guimarães, ki je znano kot "zibelka naroda" in se uvršča na seznam svetovne dediščine Unesco. Njegovo zgodovinsko mestno jedro je od leta 2001 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine kot priznanje, da je "izjemno dobro ohranjen in avtentičen primer razvoja srednjeveške naselbine v sodobno mesto" v Evropi. Guimarães je bil leta 2012 skupaj z Mariborom Evropska prestolnica kulture.

Nad mestom smo si ogledali nacionalni simbol 10. stoletja, grad Guimarães, ki navdušuje s cvetličnimi vrtovi, slikovitimi ulicami, palačo vojvodov Braganca ter trgoma Largo da Olivera in Paraca de Santiago, če pa imate dobrega vodiča vam lahko pokaže zanimive skulpture na pročelju stolpa.

Po kosilu smo se odpravili proti domu in zaključili lep izlet v Porto.

Naučili smo se tudi nekaj portugalskih besed »ola« je pozdrav in »adeus« je nasvidenje.

Veliko zanimivega in lepega smo videli, zadovoljni in napolnjeni z novo energijo smo se vrnili domov.